Pol en Bertha

 

Sinds gisteren hebben we  2 nieuwe mini hangbuikvarkentjes.

Pol en Bertha zijn broer en zus, geboren 28 december 2017. Ze zijn dus nog zeer klein en hebben veel rust en warmte nodig.

Deze 2 kleine schatten zijn de hartediefjes van onze kinderboerderij!

Göttingers zijn zeer klein blijvende varkentjes en zullen wanneer ze volwassen zijn gemiddeld 37 kg wegen. Met hun zware kop en stevige schouderpartij stralen ze de kracht uit van een wild zwijn. De licht doorgezakte rug en hangende onderbuik erfden ze van hun voorvader ‘het hangbuikvarken’.

Doordat je ze kan trainen op zindelijkheid, is het in huis houden ervan perfect mogelijk. Maar evenwel kan je ze buiten houden in een hok met uitloop. Zorg ervoor dat deze mini’s steeds kunnen schuilen in de schaduw, want net zoals alle andere varkens hebben deze miniatuurzwijntjes geen zweetklieren. Ook een bak met modder kan voor afkoeling zorgen en is heel gezond voor hun huid.
Göttinger minivarkentjes hebben een zachtaardig karakter. Vooral gecastreerde beertjes (mannetjes) zijn lieve en aanhankelijke speelkameraadjes voor kinderen. Zeugjes (vrouwtjes) kunnen iets wispelturiger zijn. Göttingers zijn zeer slimme en sociale dieren en durven wel eens nadrukkelijk om aandacht vragen. Daarom is het aan te raden om een minivarkentje nooit alleen te huisvesten. De aanwezigheid van een geit of een konijn kan al voldoende zijn.

 

Ook al hebben varkens de naam van allesvreters te zijn, wees steeds waakzaam. Een verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben. Vooral overgewicht is een veel voorkomend probleem bij Göttinger minivarkens. In de handel bestaat een speciaal voer voor minivarkens dat alle nodige vitamines en mineralen bevat die ze nodig hebben. Geef nooit chocolade want dat is giftig voor ze. Beloon hen eerder met een snee brood, wortels, muesli of groenteafval. Heel belangrijk is vers water. Als er niet voldoende water beschikbaar is, kan een zoutvergiftiging optreden.